Fire fif som får din hjerne til at svede
En hjerneforsker kommer her med tips til, hvordan du får hjernen til at summe af begejstring.
Er du vanemenneske? Så er du ikke alene, og ifølge hjerneforsker og overlæge Ellen Garde er det forståeligt nok, at vi lader vanerne få magt over os. Især når den travle hverdag melder sig:
”Vi gør det, fordi det er det nemmeste. Børn og unge søger hele tiden noget nyt, men når vi bliver ældre, er der andre prioriteringer. En travl hverdag er præget af, at vi gør det, der sidder på rygraden, så vi ikke skal bruge opmærksomhed på” siger hun.
Men der er mange gode grunde til at give hjernen nogle udfordringer. Din hjerne har nemlig brug for hele tiden at blive udviklet. Ellen Garde sammenligner hjernens kommunikationssystem med et vejnet, fra skovsti til motorvej: Alle vejene skal holdes ved lige, udbygges og udvides. Det samme gælder hjernens netværk, der hele tiden skal plejes
1 – Få pulsen op
Når du er fysisk aktiv og hjertet slår hurtigere er det rigtig godt for hjernen:
”Det er simpelthen nødvendigt. For hjernen er krævende. Når pulsen stiger øges blodtilførslen til hjernen, og det sørger for at de vigtige stoffer, som hjernen har brug for døgnet rundt, kommer derop” siger hjerneforsker Ellen Garde.
Desuden kan fysisk aktivitet styrke hjernevævet i bl.a. de områder af hjernen, hvor hukommelsen sidder.
Og det er nemlig aldrig for sent at få pulsen op. Lidt har også ret, og selv 10-15 minutters motion om dagen er fint. Det vigtigste er, at du får pulsen op. Så det er bare med at komme i gang!
2 – Giv din hjerne en udfordring
Forandring er godt for hjernen og selv små skridt tæller:
”I dagligdagen kan det være svært at lave store forandringer, så tænk over de små ting, man kan ændre” siger Ellen Garde.
Du kan for eksempel bytte rundt på servicet hjemme i køkkenskabet eller gøre op med de faste pladser ved spisebordet:
”Jeg er vokset op med at have vinterporcelæn, så to gange om året bliver alt ryddet ud. Så skal man pludselig tænke over, hvor tingene er. Det er faktisk en god øvelse, siger Ellen Garde. Det er de små ting i dagligdagen, som vi har tendens til bare at lade være rutiner og vaner, men de er med til at gøre hjernen mere robust” fortæller hun.
3 – Tilbring tid sammen med andre – også på tværs af generationer
”Andre mennesker kan give dig idéer og stimulere dig til at prøve noget andet” siger Ellen Garde, og fortsætter ”Ud over at være fysisk aktiv, så er det noget af det bedste for hjernen at være sammen med andre mennesker”
Særligt 3 ting kan vi give hinanden når vi er sammen: Uforudsigelighed i form af udfordringer samt fællesskab og oplevelser.
Det hjælper hjernen med at sikre at netværket mellem hjernecellerne bliver holdt ved lige og udbygget til at forblive robust.
4 – Hold en god døgnrytme
Din hjerne arbejder selvom du sover:
”Når man sover, bliver alt det, man har lært om dagen, behandlet. Afhængigt af hvad vi allerede ved kan ny viden sorteres, evt. blive arkiveret, og man finder ud af, om det er noget, man skal huske” siger Ellen Garde.
”Desuden er det vigtigt at sove på de rigtige tidspunkter, så man bevarer en god døgnrytmen” uddyber hun.
Mange oplever, at det bliver sværere at bibeholde en ordentlig døgnrytme, når man bliver ældre. Det kan være, at man vågner om natten, står op og ser fjernsyn eller læser på iPad’en:
”Selv almindelig lysstyrke fra skærmen kan af lysfølsomme områder i hjernen opfattes, som om det er dag og efterhånden sende signaler til hele kroppen, som om vi skal være vågne” siger hun.
Så hvis du skal læse midt om natten så brug dæmpet lys. Undgå desuden at sove mere end 10 – 20 min i løbet af dagen, så du stadig er træt om aftenen og kan få en god nats søvn.