Rikke Lund
Læge og professor ved Afdeling for Social Medicin ved Københavns Universitet Rikke Lund har valgt at bruge sin baggrund indenfor medicin til at undersøge, om og hvordan sociale relationer påvirker vores helbred.
Rikkes forskning er bl.a. funderet i statistik og viser, at midaldrende kvinder og mænds dødelighed fordobles, hvis de har konflikter i nære relationer, med fx børn, partnere etc. Værst er det dog, hvis man har længerevarende konflikter med naboen. Rikke spekulerer i, at det måske skyldes, at ens hjem oftest ikke sådan lige er til at skifte ud, bare fordi naboen er umulig.
Omvendt kan positive sociale relationer styrke immunforsvaret og forskning har vist, at mennesker med et bredt socialt netværk har lavere risiko for at udvikle fx forkølelse. Dette skyldtes ikke kun, at disse mennesker havde et stærkere immunforsvar grundet deres hyppige kontakt med mange vira, men relationerne boostede tilsyneladende immunsystemet i sig selv.
I tillæg til en øget forståelse af, hvad der kan forklare sammenhængen mellem helbred og sociale relationer, ser aldringsforsker Rikke Lund gerne et øget fokus på, hvad den her viden kan bruges til. Hvilke interventioner kan hjælpe mennesker, der oplever social isolation og mennesker, der føler sig ensomme? Fordi gode sociale relationer er så vigtig en del af vores sundhed, kunne Rikke også godt ønske sig, øget fokus på at lære børn at opbygge og bevare de gode relationer, de har.
Det er vigtigt med sociale relationer hele livet, og det kan øge den oplevede livskvalitet med livsvidner, der har fulgt en gennem lang tid. Man kan ikke undgå, at nogle relationer falder fra, og det er derfor også vigtigt at indgå nye. Flere og flere voksne mennesker bor alene, og Rikke er spændt på, hvad det vil betyde for vores relationer og sundhed i fremtiden.