7. maj 2019

Raske kvinder og mænd søges til forsøg

Forsøgspersoner

Raske kvinder og mænd 65-80 år søges til forsøg om at fastholde muskelmassen.

Når vi bliver ældre vil et tilstrækkeligt indtag af protein gennem kosten give optimale betingelser for vedligeholdelse af kroppens proteinmasse. I særdeleshed skal kosten indeholde den nødvendige mængde af essentielle aminosyrer for at vedligeholde muskelmassen, der er vigtig for at bibeholde en optimal muskelfunktion. Fordelingen af proteinindtaget ud over de daglige måltider tænkes at have en afgørende betydning for vedligeholdelsen af kroppens proteinmasse.

Forsøget

Forsøget undersøger kostproteiners evne til at stimulere kroppens proteinomsætning, for herved at bibeholde muskelmassen. Som deltager i forsøget vil du via tilfældig lodtræning blive tildelt enten:

  • Jævn proteinfordeling til de tre daglige hovedmåltider
  • Skæv proteinfordeling med det største proteinindtag til aftensmåltidet

Inden du skal møde ind til forsøget skal du til en forundersøgelse. Her vil du få taget en blodprøve for generel helbredsscreening samt foretaget en DXA skanning for at bestemme din kropssammensætning. Forsøget indeholder en 7 dages tilvænningsperiode til et bestemt proteinindtagsmønster, afsluttende med 4 forsøgsdage af cirka 12 timers varighed. Du vil I hele tilvænnings- og forsøgsperioden få udleveret den kost, som du skal indtage. Under de afsluttende 4 forsøgsdage vil du få udtaget blodprøver samt muskelvævsprøver.

Krav til dig

Du skal være sund og rask mand eller kvinde, ikke-ryger, mellem 65-80 år. Du skal være relativt utrænet, dvs. at du ikke må lave regelmæssig træning eller anden fysisk aktivitet i over 5 timer om ugen.

Du får

  • Oplysninger omkring din helbredsstatus (blodprøver og skanning)
  • Et skattepligtig ulempegodtgørelse for din deltagelse.

Forsøgene er godkendt af De Videnskabsetiske Komiteer

Kontakt

Forsøgsleder, Jakob Agergaard, ph.d., postdoc
Tlf: 23 81 22 66, hverdage mellem kl. 9-12
Mail: jakob.agergaard@regionh.dk

Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital
Nielsine Nielsensvej, bygning 8, 1. Sal,
2400 København NV