Løb langt hele livet og bliv ældre – Københavns Universitet

Sund Aldring > Nyheder > Nyhedsarkiv > 2014 Nyheder > Løb langt hele livet o...

06. august 2014

Løb langt hele livet og bliv ældre

SUND ALDRING

Et nyt studie fra Bispebjerg Hospital og Center for Sund Aldring viser, at løbere kan udskyde deres aldring ved livet igennem at løbe langdistancer.

Forskere har fået bekræftet forudanelser om, at der er store helbredsgevinster at hente ved løbeture, især de lange løb som eksempelvis halvmaraton og maraton. De mange kilometers løb sørger for at mindske de såkaldte sukkerkrydsbindinger, der hober sig op i bindevævet i sener, muskler, hjerte og kar. Sukkerkrydsbindinger er et velkendt tegn på, at kroppen ældes. For langdistanceløberne betyder det også færre skader i fx sener, menisk og brusk, og risikoen for livsstilssygdomme er samtidig mindre.

Med alderen ophobes skadelige sukkerkrydsbindinger i kroppens bindevæv. Det er et kendt tegn på aldring og en af de vigtigste årsager til, at risikoen for skader i bindevæv og risikoen for livsstilssygdomme stiger med alderen. Men det nye studie viser, at man selv kan påvirke sin aldring positivt, hvis man går i gang med at løbe halve eller hele maratonløb.

Samlet set betyder det, at langdistanceløberne er mindre syge og lever længere. Desuden kunne forskerne fra Bispebjerg Hospital og Center for Sund Aldring måle, at langdistanceløberne havde større sener, som medvirker til mindre belastning, og dermed er risikoen for skader også lavere.

Læs mere

Studiet er publiceret i det amerikanske tidsskrift AGE, ligesom det store amerikanske løbemedie Runner’s World har skrevet om artiklen.