7. februar 2017

Kunsten at omfavne forfaldet

Udstilling

Vi kan ikke komme igennem livet uden skrammer, og med skavanker og skader følger reparationer. Udstillingen KINTSUGI: gyldne krops-reparationer på Medicinsk Museion undersøger reparationer af kroppen med blik for det underfundige, geniale og smukke.

Håndværkeren bag armprotesen har gjort sig særligt umage med de detaljerede negle-udskæringer.

Udstillingen KINTSUGI: gyldne krops-reparationer er inspireret af den japanske tradition kintsugi, hvor ituslået porcelæn repareres med lak og pulveriseret guld. Kintsugi betyder guldsamling. I stedet for at skjule keramikkens reparationer fremhæves de og tilfører dermed den reparerede genstand ny styrke, værdi og skønhed. Udstillingen udforsker kintsugi som en metafor for de reparationer, vores kroppe møder gennem livet og udfordrer således den almindelige forståelse af aldring som en proces præget af forfald og nedgang.

”Udstillingen består af 37 genstande, der hver især er et eksempel på en reparation af kroppen. I nogle tilfælde har kroppen på egen hånd atter samlet en brækket knogle med nyt stærkt knoglevæv, og i andre situationer har kroppen fået en hjælpende hånd fra lægevidenskaben og teknologien,” forklarer museumsinspektør Anne Bernth Jensen fra Center for Sund Aldring og Medicinsk Museion.

De udstillede genstande kommer fra alle dele af Medicinsk Museions store samling og viser både historiske og nutidige eksempler på reparationer af kroppen.

”Genstandene viser, at der i de forskellige reparationer er tænkt på skønhed i lige så høj grad som funktion. Det er helt tydeligt, at der for eksempel i de relativt simple armproteser med begrænset funktion er lagt kræfter i at efterligne hudens og fingrenes mindste detaljer i træet. Blandt de nutidige genstande synes jeg særligt, pacemakerne er geniale. Ved hjælp af små elektriske impulser formår de at genoprette en uregelmæssig hjertelyd. Det er smukt og enkelt,” siger Anne Bernth Jensen.

Pacemakerne leder tankerne hen på en Zippo-lighter, men i stedet for at tænde en flamme, kan de genoprette en uregelmæssig hjertelyd.


Videnskab og teknologi øger mulighed for reparationer
Ideen til udstillingen er blevet til i samarbejde med professor Rudi Westendorp fra Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. I sin bog Kunsten at blive ældre (Strandberg Publishing 2016) udfolder han en langt mere positiv forståelse af aldring, end den man ofte møder. Vi får stadig flere muligheder for at reparere og forbedre os selv, og ligesom den japanske kintsugi-keramik, behøver vi ikke at betragte kroppens reparationer som udtryk for svaghed.

”Det er ikke længe siden, at et hoftebrud betød enden på livet for mange mennesker. I dag bruger vi succesfuldt nåle og stifter, som får knoglerne til at hele. Vi er endda i stand til at reparere tilstoppede blodkar i vores hjerte ved hjælp af komplicerede strukturer, som vil gøre en guldsmed jaloux,” siger professor Rudi Westendorp fra Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab.

KINTSUGI: gyldne krops-reparationer kan opleves på Medicinsk Museion i Bredgade 62, København K. I vinterferieugerne – uge 7 og 8 – udbydes særlige kintsugi-aktiviteter for børn i alderen 4-10 år, hvor man kan reparere ødelagt legetøj på kintsugi-måden.

Læs mere og køb billetter her

Du kan desuden læse mere om udstillingen og om Medicinsk Museion på museets website.  Center for Sund Aldring er støttet af Nordea-fonden.