19. maj 2017

Innovative veje til sundhedsfremme for etniske minoriteter

Sundhedsfremme

Nyt projekt om "Hjertevarm mad fra hele verden" med deltagelse af Center for Sund Aldring sætter fokus på, hvordan etniske minoriteter kan tilpasse traditionelle retter til mere hjertesunde måltider. Centerets forskere skal belyse både implementering og effekten af indsatsen til fremme af sundhed blandt grupper, der kan have svært ved at opnå viden og færdigheder i de gængse tilbud.

I april 2017 var der kick-off for en innovativ sundhedsfremmeindsats med fokus på udbredelse af viden og færdigheder om hjertesunde kostprincipper for etniske minoriteter. Indsatsen ”Hjertevarm mad fra hele verden” er et samarbejde mellem Hjerteforeningen, Bydelsmødrene og journalist Rushy Rashid. Center for Sund Aldring er tilknyttet projektet, som er økonomisk støttet af Trygfonden.

Tilpasning af traditionelle retter

Dialog med målgruppen er et bærende princip i ”Hjertevarm mad fra hele verden”, der introducerer deltagerne til hjertesunde kostvalg med udgangspunkt i deres egne traditionelle retter. De traditionelle retter har Hjerteforeningens diætister sammen med repræsentanter for målgruppen forud for projektet tilpasset til hjertesunde principper.  De nye opskrifter er samlet i en kogebog, som kan købes via boghandlere.

Kogebogen ”Hjertevarm mad fra hele verden” bliver fulgt op af fem instruktørkurser for Bydelsmødre, hvor de lærer om hjertesunde principper og om, hvordan de kan formidle den viden til andre. Deltager man i instruktørkurset, er man forpligtet til at lave madlavningskurser for beboere i ens lokalområde og gerne på eget modersmål.

Undersøgelse af effekt og implementering

Forskere fra Center for Sund Aldring – under ledelse af lektor Maria Kristiansen - er tilknyttet projektet. Forskerne belyser både implementering og effekt af den nytænkende indsats til fremme af sundhed blandt grupper, der ellers kan have svært ved at opnå viden og færdigheder i de gængse tilbud. Implementering og effekten af indsatsen i forhold til viden, færdigheder og sundhedsadfærd undersøges over tid ved hjælp af spørgeskemaer på en række forskellige sprog, deltagerobservation og interviews med bydelsmødre og deltagere på madlavningsaftener rundt om i landet i perioden 2017-2018.

Projektet bidrager til at dokumentere og videreudvikle nye veje til samskabte innovationer for sundhedsfremme ved en tæt kobling mellem innovativ praksis og forskning.