Fire råd til dig, der overvejer pension

For mange kan overgangen fra arbejdsliv til tilværelsen som pensionist være en hård nød at knække. Men der er hjælp at hente. Med udgangspunkt i forskning fra Center for Sund Aldring giver vi her 4 gode råd om, hvordan du forbereder dig på den 3. alder.

Efter et langt arbejdsliv kan tanken om ubegrænset fritid virke tillokkende. Men der er god grund til at gøre sig overvejelser om den 3. alder allerede, mens du stadig er på arbejdsmarkedet. Tal fra Ældre Sagens Fremtidsstudie viser nemlig, at 33% mener, at de er gået for tidlig på pension. Især en brat overgang fra arbejde til livet som pensionist kan være svær.

Det er særligt mænd, der oplever ensomhed og tristhed, når de forlader arbejdsmarkedet. Det hænger sammen med, at de ofte identificerer sig meget med deres arbejde. Ifølge etnolog Aske Juul Lassen risikerer kvinderne på vej på pension dog også at blive ramt af samme problem:

”I mange seniorers parforhold ses det stadig, at kvinden igennem livet har stået for at invitere vennerne, holde sammen på familien og passe børnebørnene. Imens har manden mere lagt sine kræfter i arbejdet. Det ændrer sig muligvis med den generation, der er på vej på pension nu. Uanset køn er det dog vigtigt at få livet til at handle om andet end arbejde, når man er på vej på pension. Ellers risikerer man at stå i et tomrum”

Står du overfor at skulle på pension, kan du heldigvis tage mange af udfordringerne ved pensionsovergangen i opløbet.

1: Planlæg i god tid
Du kan lette overgangen fra arbejdsliv til livet som pensionist, hvis du forbereder dig i god tid. Det giver dig tid at tale med din ægtefælle om, hvad I har af ønsker og drømme for pensionstilværelsen. Samtidig har I god tid til at få kigget på økonomien. Er du ude i god tid, kan du også tage en dialog med din arbejdsplads eller fagforening, om hvordan du ønsker at din sidste tid på arbejdspladsen skal se ud. Vil du for eksempel gå ned i tid? Eller er der opgaver det giver mere mening for dig at sidde med end andre? Nogle virksomheder tilbyder såkaldte seniorsamtaler, hvor den slags aftaler kan indgås.

2: Sørg for at have et godt socialt netværk
Måske er du typen, der har bygget dine sociale relationer op omkring det daglige fællesskab på arbejdspladsen. Det er der især mange mænd, der gør, men det er ikke sikkert, at fællesskabet består, efter du er gået på pension.

Så er det, du skal ud og skabe nye kontakter. Og der er ingen grund til at udskyde det. For selv om det ikke altid er nemt at skulle ud i situationer, hvor man ikke kender nogen, bliver det ikke nemmere når man bliver ældre og måske har mistet sin ægtefælle eller er dårligt gående. Hvis du er i et parforhold kan det samtidig være en god ide at få plejet den relation ekstra, så I kan være en god støtte og glæde for hinanden i den nye fase af livet.

3: Hold både krop og hjernen i form
Med en frisk hjerne og en krop i god form følger mange fordele. Sørger du for at holde dig i god from kan du nemmere bevæge dig rundt, deltage i sociale arrangementer. Desuden minimerer du risikoen for fald på længere sigt. Dermed bliver det nemmere at etablere et socialt netværk og få oplevelser sammen med andre. Og hvad enten det er gåture, danseundervisning eller en tur i teatret, vil din hjerne takke dig for det sociale samvær. Vil du gerne i gang med at være mere fysisk aktiv, men er i tvivl om, hvor du skal starte, kan du med fordel se på din kommunes hjemmeside, eller melde dig ind i en af de mange motionsforeninger for seniorer.

4: Søg nye udfordringer
Når du går på pension har du ikke længere de faglige udfordringer, der er forbundet med et job. Derfor skal hjernen have nye udfordringer. Tit er kvinder gode til at fylde tiden ud, mens det oftere ses, at mænd har sværere ved at skifte identitet fra arbejder til pensionist. Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvad fritiden skal bruges på. Også på længere sigt når haven er ordnet og førstesalen renoveret. Mange mænd finder her glæde i at engagere sig frivilligt, mens andre kaster sig over gamle hobbyer der ikke har været plads til igennem arbejdslivet.