Lene Juel Rasmussen

Hvordan forhindrer dna-skader dna-reparations-systemerne i at fungere? Hvad er sammenhængen mellem dna-skader, aldring og kræft? Har du heller ingen anelse? Fortvivl ej! Professor i molekylær aldring Lene Juel Rasmussen er på sagen. Hun forsker bl.a. i cellernes kraftværker, mitokondrierne, og hvordan deres defekter kan ødelægge vores genom og forårsage sygdom, hvis DNA-reparationssystemerne samtidig er sat ud af kraft.

Med alderen falder mitokondriernes funktion. Samtidig falder cellernes evne til at reparere dna'et og cellen kan begynde at ophobe DNA-skade. I sidste ende kan det ødelægge forskellige gener og føre til nedsat organfunktion, dårligere hukommelse og nedslidte knogler, der ikke længere repareres.

For at kunne begrænse aldringsrelaterede skader på cellerne og ”forhindre” aldring er vi først nødt til at forstå, hvad der overhovedet sker, når vi ældes.

Lene Juel Rasmussen                                               

Lene arbejder med grundforskning. Hun håber, at hendes opdagelser kan bane vejen for, at andre kan udvikle interventioner, medicin og lign., der kan afhjælpe eller helt forhindre aldringsrelaterede lidelser.

”Hvis du vil have en cellulær sund aldring? Så lad vær med at slide på dine celler,” griner Lene. ”Så vidt jeg ved, er der ikke noget dokumenteret, man kan indtage for at forynge sine celler, men man kan undgå at skade dem med fx rygning. Fysisk aktivitet er godt til at bevare cellernes energiniveau hele livet.”

Lene Juel Rasmussen er centerdirektør i Center for Sund Aldring og professor i molekylær aldring ved Københavns Universitet.