Fedtholdig kost udskyder hjernens aldring
Tegn på aldring i hjernen kan udskydes hos mus, hvis de får en kost med et højt indhold af fedt. Det peger ny danskledet forskning på. På sigt åbner det mulighed for behandling af børn, som lider af for hurtig aldring samt patienter med Alzheimers og Parkinsons. Bag forskningen står Center for Sund Aldring, Københavns Universitet og National Institute of Health.
Når vi bliver ældre, får vi defekter i vores nervesystem, vores hjerne mister en del af sin intellektuelle formåen, og risikoen for at udvikle sygdomme som Parkinsons og Alzheimers stiger. Alzheimers er i dag den hurtigst voksende alderssygdom.
Gennem hele livet er det vigtigt, at vores celler så vidt muligt bevarer det genetiske arveanlæg – DNA’et – uskadt, og derfor har cellerne et system til at reparere de skader, der hele tiden sker. Mennesker ældes, når der ikke længere er et funktionsdygtigt reparationssystem til at reparere dem. Ved sygdomme som Alzheimers finder forskerne også skader i DNA’et.
Ny danskledet forskning fra Center for Sund Aldring, Københavns Universitet og National Institute of Health har undersøgt mus med en defekt i deres DNA-reparationssystem. Hos mennesker forårsager den defekt sygdommen Cockaynes syndrom, hvor patienterne ældes allerede som børn og dør i en alder af 10-12 år. Undersøgelsen viser, at hvis musene får en kost med højt indhold af fedt udskydes aldringsprocesser såsom nedsat hørelse og vægttab.
Fedt stopper turboaldring
– Undersøgelsen er godt nyt for børn med Cockaynes syndrom, fordi vi ikke i øjeblikket har en effektiv behandling. Vores undersøgelse peger i retning af, at en kost med højt indhold af fedt kan udskyde aldringsprocesser. Den fedtholdige kost ser også ud til at udskyde aldringen af hjernen. Resultaterne peger derfor også i retning af, at patienter med Alzheimers og Parkinsons på sigt kan få glæde af den nye viden, siger professor Vilhelm Bohr fra Center for Sund Aldring, Københavns Universitet og National Institute of Health. Han har ledet undersøgelsen.
Vores hjerne har konstant brug for brændstof i form af enten sukker eller såkaldte ketoner. Ketoner er hjernens reservelager og spiller især en vigtig rolle i perioder med lavt blodsukker, for eksempel hvis man faster. Det skyldes, at kroppen nedbryder fedt, hvis den mangler sukker og i den proces dannes ketoner. Det er i særlig grad, når musene får de såkaldte mellemkædede fedtsyrer – fra fx kokosolie – at forskerne ser en positiv effekt.
Hjernens celler har brug for ekstra brændstof
– I celler fra børn med Cockaynes syndrom har vi tidligere vist, at aldring skyldes, at cellernes reparationsmekanisme konstant er aktiv. Det tærer på ressourcerne og bevirker, at cellen ældes meget hurtigt. Derfor håber vi, at en kost med højt indhold af kokosolie eller andre lignede fedtstoffer vil have en gavnlig effekt, fordi hjernecellerne får tilført ekstra brændstof og derved får kræfter til at reparerer skaderne, fortæller postdoc Morten Scheibye-Knudsen fra National Institute of Health.
Undersøgelsen er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism. Forskningen er støttet af Nordea-fonden gennem Center for Sund Aldring.
Kontakt:
Professor Vilhelm Bohr, tlf. +1-410-558-8162
Postdoc Morten Scheibye-Knudsen, tlf. +1-410-971-0071