Ældre besat af at måle deres helbred – Københavns Universitet

Sund Aldring > Nyheder > Nyhedsarkiv > 2012 nyheder > Ældre besat af at måle...

13. januar 2012

Ældre besat af at måle deres helbred

Måleapparater kan øge sundheden, men også føre til en decideret hjemmemålingsmani. Forskere fra Center for Sund Aldring udtaler dette i en række danske medier, på baggrund af deres forskningsresultater.

Ældre over 60 år måler blodtryk, kondi og kolesterol i en sådan grad, at eksperter på området nu taler om en decideret hjemmemålingsmani.

En tilstand, hvor udslagene på blodtryksmålere og skridttællere bliver afgørende for seniorernes tilfredshedsfølelse.

Professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og programleder ved Center for Sund Aldring Allan Krasnik kalder tendensen "meget markant": "Tal er blevet et nøgleredskab til at vurdere sig selv og andre. Kondital, blodtryk og kolesteroltal - alle mulige kvantitative monitoreringer bruges til at vurdere, om man stadig er i fuld vigør og har en kropsfunktion, som da man var ung. Målingerne bliver dominerende i forhold til, hvordan man opfatter sig selv. Det bliver brugt som en handlingsanvisning. I stedet for at føle, hvordan man har det, bruger man tallene." Det bekræfter antropolog Bjarke Oxlund, som også er tilknyttet Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

Han er ved at afslutte forskningsprojektet "At leve gennem tal". I Vordingborg Kommune har han fulgt en række kvinder over 60 år, som indretter tilværelsen efter tallene på måleapparaterne.

"Hjemmet er blevet en målecentral for kropstilstande. Hvor det tidligere var noget, der skulle presses ned over hovedet på folk, får de nu blodtryksmålere og skridttællere i julegave," siger han.

Sundt at holde øje med helbredet

Som udgangspunkt er det godt at holde øje med helbredet og forbedre sin sundhed ved for eksempel at gå flere ture, men det kan også udvikle sig til en besættelse hele tiden at holde øje med blodtryk og kondital, mener eksperter.

Udtalelser skaber stor medieomtale 

Disse udtalelser i Kristeligt Dagblad fredag d. 13/1 2012 har fået omtale i en lang række danske medier som fx TV2 med artiklen "Helbredsmani breder sig blandt ældre", DR med artiklen "Ældre er slaver af deres pulsmåler", i Information, Metroxpress, Ekstrabladet, Vejle Amts Folkeblad, Radio 24syv, P1 & P4 Radio m.fl.  

Center for Sund Aldrings forskning 

Læs mere om Center for Sund Aldrings forskning.