11. januar 2018

Kunstig intelligens kan afsløre din krops sande alder

Kunstig intelligens

Ny kunstig intelligens måler din biologiske alder med stor præcision. Det kan afsløre, om livsstilsændringer og medicinske præparater øger sandsynligheden for et langt og sundt liv. Det viser ny international forskning lavet i samarbejde med Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

En ny kunstig intelligens kan hjælpe os til at vide, om vores kropslige alder svarer til vores egentlige alder, og vores risiko for at få aldersrelateret sygdomme. Hvis algoritmen udregner, at du er yngre, end hvad der står på kørekortet, så er der større sandsynlighed for, at du lever længere, viser ny forskning. Det kan man bruge til at vurdere medicinske præparater og og andre indgrebs effekt på det overordnede fysiske helbred ved at måle den biologiske alder før og efter en periode med for eksempel medicinsk behandling, forklarer læge og adjunkt Morten Scheibye-Knudsen, der også er en del af Institut for Cellulær og Molekylær Medicin. Han har bidraget til at udvikle den kunstige intelligens sammen med forskere fra USA, Sydkorea og Canada.

Der er brugt mange, mange penge på at finde biomarkører for aldring gennem tiden, og det har vist sig i det store og hele at slå fejl. Men med de her store komplekse datasæt, hvor mange parametre spiller sammen, så får vi et ret præcist billede af en persons biologiske alder, siger Morten Scheibye-Knudsen, adjunkt på Center for Sund Aldring og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Han er en af forfatterne bag en ny forskningsartikel, hvor forskerholdet afprøver den kunstige intelligens på en række blodprøver, som viser, at den kunstige intelligens rammer ret tæt på den faktuelle alder. Forskningsartiklen er et såkaldt ’proof of concept’, der viser, at algoritmen rent faktisk kan måle alderen på en blodprøve.

- Den kunstige intelligens er lige så god til at forudsige din alder, som hvis man kiggede på et billede af en person og skulle gætte personens alder. Den rammer altså ret præcis i forhold til alderen i kørekortet, men den måler rent faktisk på din biologiske alder, som kan være en anden, siger Morten Scheibye-Knudsenn og tilføjer, at Insilico Medicine, et amerikansk firma der specialiserer i kunstig intelligens, primært har drevet projektet. 

Simpel og billig metode
Det eneste algoritmen bag den kunstige intelligens behøver er værdier, som man allerede får målt med en standard blodprøve ved egen læge.

Det helt særlige og imponerende ved den her metode er, at den kan bruge værdier målt med en standard blodprøve, der er billig at lave. Der findes andre måder at måle det, men det er relativt dyrt, og det kræver specialiseret udstyr for at gøre det, siger Morten Scheibye-Knudsen og fortsætter:

Lige nu aner man faktisk ikke, hvorfor man bliver gammel. Man har selvfølgelig nogle hypoteser og antagelser, men vi ved, at alder er den allerstørste risikofaktor for udbredte sygdomme som kræft, demens og hjertekarsygdomme. Vi vil gerne blive bedre til at kurere aldersrelaterede sygdomme, og det kan den kunstige intelligens hjælpe os til, siger Morten Scheibye-Knudsen.

Kunstig intelligens minder om verdens bedste skakcomputer
Den kunstige intelligens Aging.AI er baseret på dybe neurale netværk, som er en type læringsalgoritme, der minder om den, man har brugt til at udvikle den revolutionerende kunstige intelligens AlphaZero, der lige har slået verdens bedste skakcomputer, uden at have lært andet fra mennesker end reglerne.

Med Aging.AI har forskerne givet algoritmen 130.000 menneskers aldre og deres blodprøvesvar, der rummer 21 parametre. Det er typiske parametre, som man vil få målt med en blodprøve, når man kommer til sin læge, såsom kolesterol, markører for inflammation (CRP), blodprocent og æggehvidestof i blodet.

Forskningen i Center for Sund Aldring er støttet af Nordea-fonden. Forskningen i Morten Scheibye-Knudsens gruppe er også støttet af NEYE-fonden.

Artiklen er udkommet i Journal of Gerontology: Biological Sciences og kan læses her.

Kontakt:
Læge og adjunkt Morten Scheibye-Knudsen,mail: mscheibye@sund.ku.dk, tlf. 42 50 70 60

Emner