18. januar 2017

I dag blev Mærsk Tårnet indviet i København

Mærsk Tårnet

Under overværelse af H.M. Dronningen blev det nye Mærsk Tårn i dag indviet, og de nye eksklusive rammer markerer et helt nyt kapitel for sundhedsforskning på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Center for Sund Aldring bliver også en del af den nye bygning.

Dronning Magrethe i Mærks tårnetKøbenhavns Universitet voksede med 42.700 kvadratmeter, da det 75 meter høje Mærsk Tårn i dag officielt blev indviet. Indvielsen havde deltagelse af H.M. Dronningen, repræsentanter fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, arkitektfirmaet C.F. Møller, Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet og en lang række øvrige gæster.

Det markante kobbertårn bliver med sin nyskabende arkitektur og moderne faciliteter et vigtigt omdrejningspunkt for dansk sundhedsforskning i international klasse og giver med sine moderne undervisningsfaciliteter nyt liv til rammerne for de studerende.

Indvielsen af Mærsk Tårnet markerer en milepæl for den sundhedsvidenskabelige forskning på Københavns Universitet. Med det nye tårn får vores forskere mulighed for at skabe ny viden ved brug af højtspecialiserede laboratoriefaciliteter, og vores studerende får glæde af hypermoderne auditorier og fællesområder.

Dekan Ulla Wewer, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

”Indvielsen af Mærsk Tårnet markerer en milepæl for den sundhedsvidenskabelige forskning på Københavns Universitet. Med det nye tårn får vores forskere mulighed for at skabe ny viden ved brug af højtspecialiserede laboratoriefaciliteter, og vores studerende får glæde af hypermoderne auditorier og fællesområder. Mærsk Tårnet skaber de bedste forudsætninger for forskning og uddannelse på internationalt topniveau og vil også få afgørende betydning for danskernes sundhed i fremtiden”, siger dekan Ulla Wewer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

En bygning, der favner alle sider af forskning

En vigtig tanke bag Mærsk Tårnets arkitektur har været at give forskerne og de studerende det bedst mulige afsæt for at skabe og tilegne sig ny viden. Fokus har været på åbne rammer, der opfordrer til tværfagligt samarbejde og dialog. I bygningens kerne rummer alle etagerne derfor et såkaldt forskertorv, der fungerer som socialt samlingssted, hvor faggrupper kan mødes og udveksle ideer. En andet vigtigt mål har været at skabe topmoderne laboratoriefaciliteter, så forskningen kan tage afsæt i de nyeste teknologier og mest avancerede løsninger.

”Mærsk Tårnets åbne sammenhæng mellem etagerne bryder med traditionelt laboratorie-layout, der typisk er begrænset til horisontale planløsninger og indfrier dermed morgendagens måde at sammensætte forskning på. Den primære ledetråd har dermed været skabelsen af et grænseløst, fleksibelt og på en gang stimulerende forskerfælleskab på tværs af institutter, afdelinger og eksterne samarbejdspartnere. Samtidig med at vi med arkitekturen udadtil har stræbt efter at skabe et bæredygtigt landmark i dialog med byen og universitet på en ny og åben måde” siger Mads Mandrup Hansen, partner og arkitekt hos C.F. Møller.

Størstedelen af etagene rummer avanceret forskning, og bygningen er derfor konstrueret, så den er fuldstændig stabil. Bygningens kerne er støbt på stedet, så byens vibrationer ikke kommer til at påvirke forskningen på etagerne. Bygningen er samtidig en af Danmarks mest energieffektive laboratoriebygninger, hvor spildenergi bliver genanvendt, og hvor der er klimavenlig fjernkøling.

"Indvielsen af Mærsk Tårnet er en stor dag for Bygningsstyrelsen. Vi står ved vejs ende af et af vores største byggeprojekter til dato, og snart kan forskere og studerende flytte ind i tårnet og de tilknyttede basebygninger. Byggeriet har taget 6 år siden den internationale projektkonkurrence i 2010. Byggepladsen blev etableret i 2012, og det rå betonhus og facaden blev opført i hhv. 2013 og 2014. Bygningen er opført i lavenergiklasse 15 og er fyldt med moderne teknik til både el, vand, varme og ventilation, samt til at facilitere de mange laboratorier i bygningen. Vi glæder os til at overdrage bygningen til Københavns Universitet, så de mange forskere og studerende kan få glæde af de nye, fantastiske rammer", siger Bygningsstyrelsens direktør Gyrithe Saltorp.

Om Mærsk Tårnet

Mærsk Tårnet er Københavns Universitets topmoderne forskningstårn. På de 15 etager findes de bedst mulige faciliteter til forskning og uddannelse i sundhedsvidenskab. Center for Sund Aldring flytter ind på 2. og 3. etage. Bygningen er tegnet af C.F. Møller og er med sit skulpturelle arkitektoniske udtryk et nyt vartegn i Copenhagen Science City. Design af Mærsk Tårnets konstruktion, tekniske installationer og øvrige ingeniøropgaver er varetaget af Rambøll.

Rundt om Mærsk Tårnet bliver etableret ny offentlig campuspark, der tilbyder udendørs studie- og opholdspladser for forskere og studerende samt nye grønne naturoplevelser for alle Nørrebros borgere. Campusparken er designet af SLA. Bygningsstyrelsen er bygherre og ejer af bygningen på statens vegne. Mærsk Tårnet er muliggjort af en generøs donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt en særlig bevilling fra Folketinget. 

Fakta om udstillingen Sugar Theater, der lanceres i forbindelse med åbningen

I forbindelse med den officielle indvielse af Mærsk Tårnet lanceres udstillingen Sugar Theater, der er skabt af Morten Søndergaard i samarbejde med Laboratorium for Æstetik og Økologi og Medicinsk Museion. Sugar Theater undersøger forskelle og sammenfald mellem videnskabens og kunstens måde at kende og italesætte verden. Udstillingen findes ved siden af Mærsk Tårnet i Panumbygningens vandrehal.

Kontakt

Kontakt til dekan Ulla Wewer via kommunikationschef på SUND Anéh Hajdu, 21 22 26 92