31. juli 2019

Europas førende forskere: Aldringens udfordringer skal takles gennem hele livet

Fremtidens aldring

De udfordringer, der kommer med aldring, skal takles hele livet igennem og ikke først i alderdommen. Det er hovedkonklusionen i en ny rapport fra SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies). Rapporten er udarbejdet af førende europæiske forskere, herunder direktør for Center for Sund Aldring Lene Juel Rasmussen.


Aldringens udfordringer hører ikke kun alderdommen til. For at sikre en god og sund aldring, er det nødvendigt at forudse og takle aldringens udfordringer hele livet igennem. I en ny rapport fra SAPEA konkluderer Europas førende forskere, at aldringsprocessen skal transformeres, hvis den gode alderdom skal sikres i et samfund, hvor levealderen stiger.

Rapporten ”Transforming the Future of Ageing” er udarbejdet med de nye, snarligt tiltrædende EU-kommissærer for øje som de vigtigste modtagere. Den indeholder videnskabelig evidens for, hvilke politiske områder der er essentielle at fokusere på for at sikre, at de europæiske lande griber de muligheder, den stigende levealder bringer med sig, i stedet for at blive væltet af udfordringerne.

Konklusionerne er mange og favner bredt. Fra vigtigheden af bedre uddannelse og aldersvenlige samfund, til de ændrede vilkår klimaforandringer og luftforurening skaber, til optimal udnyttelse af den teknologiske udvikling. Men én pointe er gennemgående: Når det kommer til den gode aldring, spiller genetiske faktorer en minimal rolle i forhold til livsstil og miljø. Derfor skal der sættes ind på områder som uddannelse, samfundsindretning, sund diæt og fysisk aktivitet – hele livet igennem.