6. oktober 2021

En god overgang fra arbejdsliv til pensionsliv kræver forberedelse

SAMARBEJDE

Overgangen fra arbejdsliv til pensionsliv er en kæmpe livsforandring. Nogle mennesker omstiller sig hurtigt til den nye frihed. Andre føler tomhed og suges ned af sofaen, når de faste rammer forsvinder. Forskning viser, at planlægning gør en afgørende forskel. Men hvordan planlægger man et godt seniorliv? Det er aldringsforskere fra Københavns Universitet og tre kommuner ved at finde ud af sammen. 

Anne Theil Gates er forsker, post.doc. på Københavns Universitet og medudvikler af forløbet ”1-2-3 – det er let” i Vordingborg  Kommune. Hun har blandt udsat de syv mænd, der deltager i første udviklingsforløb, for en række fysiske tests, som skal vise, hvor meget man kan forbedre sin fysiske form på kun 12 uger.
Anne Theil Gates er forsker, post.doc. på Københavns Universitet og medudvikler af forløbet ”1-2-3 – det er let” i Vordingborg Kommune. Hun har blandt udsat de syv mænd, der deltager i første udviklingsforløb, for en række fysiske tests, som skal vise, hvor meget man kan forbedre sin fysiske form på kun 12 uger.
At gå på arbejde giver os mange ting; identitet, fællesskab, netværk, et økonomisk fundament og for nogle også indbygget fysisk aktivitet. Et fuldtidsarbejde optager desuden ca. 2000 timer på et år, som man pludselig har til rådighed, hvis man går på pension fra den ene dag til den anden. Derfor forandrer vores liv sig fundamentalt, når vi trækker os fra arbejdsmarkedet. I alle livets andre store overgange har den gamle hverdagen naturlig afløser. Men når vi går på pension, er det helt op til os selv.
 
Samtidig er mange både fysisk og mentalt udmattede efter et langt, krævende arbejdsliv, hvilket kan sætte begrænsninger for, hvad der kan lade sig gøre i det nye liv. Derfor er der ikke noget at sige til, at pensionslivet viser sig at være en udfordring for rigtig mange.
      
Samskabelsesprojekt skal vise nye veje
Den udfordring har Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet i partnerskab med Vordingborg, Aarhus og Vejle kommuner sat sig for at gøre noget ved. Med støtte fra Nordea-fonden er de i gang med at udvikle en række evidensbaserede tiltag, som kan styrke det enkelte menneskes overgang fra arbejdsliv til seniorliv, så flere får et seniorliv med livskvalitet og trivsel.
                                             
Projektet hedder ”Fra arbejdsliv til seniorliv – forbered dig godt”, løber over tre år og er målrettet ufaglærte og kortuddannede i alderen 52-65 år. Ved projektets afslutning er det planen, at udvalgte indsatser skal kunne køre videre i kommunerne og også inspirere andre kommuner.
                                   
Tendens til at falde lidt hen
I Vordingborg Kommune har man valgt at fokusere på mænd. ”Erfaringerne viser, at mænd er i øget risikogruppe for ikke at få det seniorliv, de drømmer om. Overgangen fra arbejdsliv til seniorlivet er en stor forandring for alle og vanskelig for mange - i særdeleshed mænd,” siger ”Fra arbejdsliv til seniorliv”-projektleder i Vordingborg Kommune Brian Bo Rasmussen.
   
En af de mænd, der sagde ja tak til at deltage, var Michael Holtze. Han er 62 år, oprindelig uddannet elektriker, har arbejdet 30 år i TDC og otte år i et socialt projekt for udsatte borgere under Næstved Kommune. I dag er han jobsøgende og har været det i et års tid. Michael kendte følelsen af at falde lidt hen, selvom han har både hus og have og er glad for at færdes i naturen.
    
”Mange har det ligesom jeg, men ingen gør noget ved det. Mænd vælter lettere, når deres livsbetingelser ændrer sig.” Men så mødte han Brian Bo Rasmussen i forbindelse med et praktikforløb. ”Jeg sagde til ham, at vi alle burde deltage i ”Rigtige mænd” (tv-koncept på DR, red.), og han svarede; ”så har jeg et tilbud til dig””.
    
En indsats udviklet af dem, der har brug for den
Tilbuddet var at være med til at udvikle 1-2-3-det er let, et forløb til mænd som ham selv med fokus på livskvalitet, sundhed, kost og fællesskab. Grundtanken er, at det er lige så let at deltage som at tælle til 3. Forløbet strækker sig over 12 uger, og er en blanding af hjemmeaktiviteter og ét ugentligt fælles fremmøde, hvor der laves forskellige aktiviteter. Forløbet er udviklet af mændene selv, forsker, post.doc Anne Theil Gates fra Københavns Universitet og Brian Bo Rasmussen.
      
På baggrund af erfaringerne herfra skal ”1-2-3 det er let” tilbydes mange flere i målgruppen. Fordi det er let – og det virker.
      
”Jeg har altid haft lyst til at leve sundere, men det er svært at gennemføre alene. Nu har jeg fået et helt nyt fællesskab, der  kan motivere mig” siger Michael. Hver mandag deltager mændene i en fælles aktivitet. Første uge var de på Møns Klint, ugen efter stod den på madlavning i et af kommunens skolekøkkener, og hen over efteråret fortsætter aktiviteterne med fx mandeyoga og
mountainbiketur.
     
Gode kræfter bakker op

Den tidligere landsholdsspiller og landstræner Morten Olsen er ambassadør for projektet, og generelt er der stor
opbakning, fortæller Brian Bo Rasmussen:

”Vi har etableret en lang række partnerskaber for at kunne komme i kontakt med mænd i målgruppen. Partnerskaberne strækker sig blandt andet over faglige organisationer, det lokale jobcenter, foreningslivet og frivillige organisationer. Vi er dybt taknemmelige for den velvillige indstilling. Sammen står vi stærkere og sikrer, at så mange som muligt bliver opmærksomme på muligheden for deltagelse,” siger Brian Bo Rasmussen.

For Michael Holtze har det allerede givet fornyet energi og tro på fremtiden. ”Det har været fantastisk at være med til at udvikle og tage medansvar. Jeg forventer at blive bedre rustet til seniorlivet, ikke mindst fordi jeg har fået skabt et socialt netværk af
ligesindede,” slutter han.

Kort om projektet

"Fra arbejdsliv til seniorliv – forbered dig godt" er et samskabelsesprojekt baseret på tæt dialog med seniorborgere. Forskere fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet samarbejder med praktikere fra Aarhus, Vejle og Vordingborg Kommune for at udvikle indsatser, der kan hjælpe seniorer med at tilrettelægge en god overgang fra arbejdsliv til pensionsliv. Projektet løber fra 2020-2023 og er støttet af Nordea-fonden. 

Kontakt: 
Barbara Kjølbye Zinckernagel
barbara.kjolbye@sund.ku.dk
+45 93 56 54 90

Af Christina Wex. Artiklen er oprindeligt udkommet i Berlingske-tillægget Seniorliv.

Emner