Hold hjernen skarp – Københavns Universitet

Hvorfor er fysisk aktivitet og søvn vigtige kilder til at holde hjernen skarp?


Hjernen kan udvikles hele livet, men den skal bruges, så den ikke går i stå. Og du kan gøre meget for at holde din hjerne skarp, sådan at du fortsat kan lære nyt og huske ting, der er vigtige at huske. Ved at udfordre hjernen og holde dig i fysisk form vedligeholder du hjernens spændstighed, og så nedsætter du samtidig risikoen for at få sygdomme, der går ud over hjernens funktion.

Hjernen skal også have alt det, den har brug for. Det gør du gennem den rigtige kost, godt med fysisk aktivitet og nok søvn.

Fysisk aktivitet styrker hjernen

Hjernen bruger omkring en femtedel af blodforsyningen og ved fysisk aktivitet, opnås en hurtigere og forbedret evne til koncentration, indlæring og hukommelse.

Derudover giver motion også en bedre stress-kontrol. Det er fordi, motion påvirker og stabiliserer en række hormoner, hvilket påvirker vores humør og vores stressniveau. Man får altså mere overskud af fysisk aktivitet.

Søvnen – en kilde til en skarp hjerne

Søvn er grundlæggende vigtig for bl.a. hjernens funktion, vores stofskifte og immunforsvar, og den har afgørende betydning for vores dagligdag, sygdomme og livskvalitet. De senere års forskning har givet et unikt indblik i dybtliggende mekanismer i hjernen. Man har bl.a. fundet ud af, at træthed og søvnforstyrrelser kan være et tidligt symptom på sygelighed og endda hjernesygdomme som Alzheimers eller Parkinsons sygdom, der først bryder ud i takt med, at man bliver ældre.

Pårørende til folk med søvnproblemer:

Er du og din partner udmattede, når vækkeuret ringer om morgenen? At dele seng og soveværelse med en person der snorker, taler i søvne eller går i søvne, kan være voldsomt forstyrrende – og ikke kun for den ’larmende’ sovende. I lige så høj grad for partneren.

Den larmende vil ofte være træt og måske uoplagt til både pligter og sjov, og kan endda have tendens til at falde i søvn på uhensigtsmæssige tidspunkter. De har simpelthen mindre energi, og det koster på hjemmefronten.

Folk, der lider af søvnproblemer, får ofte ikke tilstrækkelig dyb og længerevarende søvn, og deres søvnmønster er ødelagt. Partnerens søvnmønster kan også være i fare. Det er derfor vigtigt for både personen med søvnproblemer og for partneren at få afklaret, om den søvnløse f.eks. lider af søvnapnø. Denne sygdom kan behandles. Derfor kan det være en god idé at kontakte egen læge. 

Få en bedre søvn

Du kan selv gøre meget, for at få en bedre søvn:

  • Kom så vidt muligt ud i den friske luft hver dag. Ved ophold i naturligt dagslys hæmmes udskillelsen af hormonet melatonin, som er vigtigt for opbygningen af et godt søvnmønster.
  • Sørg for at komme i seng i ordentlig tid. Du får den bedste søvn, hvis du går i seng inden klokken 22.
  • Undgå så vidt muligt produkter, der indeholder koffein, som f.eks. kaffe, sort the, chokolade og cola inden sengetid.
  • Nogle føler, at alkohol får dem til falde lettere i søvn. Men effekten er normalt meget kortvarig, da alkohol forhindrer kroppen i at falde ind i de dybere trin af søvnen, hvor man opnår den største reparation. Det kommer dog an på, hvor meget man indtager.
  • Lad være med at drikke for meget op til to timer før du går i seng - men husk at drikke nok vand i løbet af dagen. Det vil reducere sandsynligheden for, at du skal på toilettet i løbet af natten.
  • At se tv i soveværelset eller bruge det som arbejdsværelse vil påvirke hjernen til aktivitet i stedet for afslapning, hvile og søvn.
  • Prøv så vidt muligt at sove i et helt mørklagt rum – uden forstyrrende lys fra gaden, clock-radioer eller computere.
  • Stå så vidt muligt op på samme tid hver morgen og gå i seng på samme tid hver aften. Andet vil forstyrre kroppens naturlige indre ur.
  • Hvis du tager dig en lur i løbet af dagen, så lad aldrig luren vare længere end 60 minutter, da det vil gå ud over kvaliteten af din nattesøvn.

Hvis du har spørgsmål kan du gå ind på Sund Aldrings facebook og stille dine spørgsmål direkte til forskerne.