Hvorfor bliver tømmermænd ældre med alderen? – Københavns Universitet

11. september 2013

Hvorfor bliver tømmermænd ældre med alderen?

Tømmermænd

Vores tømmermænd bliver værre med alderen. Der er dog én ting, du kan gøre, for at mindske hovedpinen og kvalmen.

Skrevet af Ph.d. Andreas Vigelsø

At alderen kan tynge i visse sammenhænge, er ikke nogen hemmelighed. Når det kommer til indtagelse af alkohol og de efterfølgende tømmermænd, er det ikke nogen undtagelse. I takt med at vores kroppe ældes, har vi en tendens til at blive mere påvirket af alkohol, end da vi var yngre, og derfor bliver vores tømmermænd også værre. Det er der en række gode forklaringer på.

Dalende væskemængde

Først og fremmest skyldes alkohollens øgede påvirkning, at vi, når vi bliver ældre, ikke har den samme mængde væske i kroppen. Da alkohol fordeler sig ligeligt i al den væske, som vi har i kroppen, betyder det, at promillen bliver højere hos en ældre person. Derfor kan det være en rigtig god idé, at drikke rigeligt vand før, under og efter du indtager alkohol.

Mindre nedbrydes i tarmen

Udover at den dalende væskemængde gør, at alkohollen påvirker os mere, jo ældre vi bliver, er der også en anden forklaring: Jo ældre du er, jo større tendens vil der være til, at du nedbryder mindre alkohol i tarmen. Det vil sige, at der bliver nedbrudt mindre alkohol før det kommer ud i blodet, som gør at en ældre person, vil optage mere af alkohollen end en ung person.

Flere skadelige elementer af alkohol i leveren

En tredje årsag til, at tømmermændene bliver værre med alderen, er fordi, vi har mindre af det enzym, som er med til at nedbryde de skadelige elementer af alkohollen i leveren. Det betyder, at den forgiftning, som forårsager tømmermændene, bliver værre jo ældre vi bliver.

Enzymet hedder Aldehyd Dehydrogenase. Hvis du er født med en mutation i enzymet, er det også med til at give rødme på huden og en generelt lavere tolerance overfor alkohol. Denne mutation er størst hos personer med asiatiske gener, men kan forekomme hos alle etniciteter. Vi vil altså alle sammen opleve, at jo ældre vi bliver, jo værre bliver vores tømmermænd. Men hvis du har denne mutation i enzymet, vil du formentlig opleve, at graden af dine tømmermænd, vil være værre hos dig end dine venner, allerede når du er ung.

Hvis du er interesseret i, at læse et kort abstract omkring sammenhængen mellem tømmermænd og alder, kan du læse videre her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov.ep.fjernadgang.kb.dk/pubmed/18090653