Skal du også på Roskilde Festival, når du bliver 90? – Københavns Universitet

27. juni 2013

Skal du også på Roskilde Festival, når du bliver 90?

Roskilde

60’erne er de nye 40’ere, og 80’erne er de nye 60’ere, hævder ældreorganisationerne i USA. Og rigtigt er det, at forventningerne til livsforløbet er under hastig forandring i store dele af den vestlige verden.

Af Post Doc, Bjarke Oxlund

Det er et etableret faktum, at folk nu lever længere og længere, og det har betydning for vores generelle forståelse af, hvad det vil sige at blive ældre.

I den danske offentlighed omtales denne udvikling ofte i et problematiserende lys, hvor der tales om ”ældrebyrde”, ”ældre-tsunami”, eller ligefrem ”aldringsbomben”. Logikken synes at være, at den danske velfærdsstat står overfor sit endegyldige sammenbrud pga. galoperende udgifter til ældrepleje og ældreomsorg.

Samtidig er der en udvikling i gang, hvor fokus er på ældre som aktive og ressourcestærke medborgere. Eksempelvis havde EU dedikeret 2012 til at være det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne.

På det sociale plan udgør nutidens ældre for en stor dels vedkommende en helt ny og dynamisk gruppe, som har lagt arbejdslivet bag sig, men som potentielt stadig har tre årtier foran sig at leve i. Denne gruppe rejser flittigt, er storforbrugere i oplevelses-økonomien, og har helt andre forventninger til seniortilværelsen end deres egne forældre havde.

I det seneste nr. af musikmagasinet Gaffa er det f.eks. en 63-årig kvindelig pensionist fra Jylland, der bliver interviewet i den journalistiske dækning af Bruce Springsteen-koncerten i Parken i maj. Så hvornår er man egentlig blevet for gammel til at tage på Roskilde Festival? Ifølge den ny tids ældre bliver man aldrig rigtig for gammel til noget, fordi forskrifterne for aldersbestemt adfærd er i opbrud.

Skal nogle af dine pensionsmidler investeres i en billet så du kan se Metallica?

Så hvis du er til Kraftwerk og Metallica, er det bare om at få investeret nogle af pensionsmidlerne i en Roskilde-billet.

God sommer!