Hvorfor kan din ven med asiatiske gener drikke mindre end dig? – Københavns Universitet

11. juli 2013

Alkohol og gener

Hvorfor kan din ven med asiatiske gener drikke mindre end dig? Tåler du ikke alkohol særlig godt, kan det ligge i dine gener. Det skyldes en mutation i enzymet Aldehyd dehydrogenase. Mutationen er størst hos asiatere, men den kan forekomme hos alle etniciteter.

Af Adjunkt Claus Desler

Bliver du hurtigt beruset, når du drikker alkohol? Og har du let til rødmen? Eller kan du modsat drikke store mængder alkohol, uden det påvirker dig synderligt?

Det skyldes en mutation i enzymet Aldehyd Dehydrogenase, som er opstået for måske tusinder af generationer siden. Enzymet skal nedbryde alkoholen i din krop. Hvis enzymet ikke fungerer særlig godt, giver det rødme på huden og en lavere tolerance overfor alkohol. Mutationen er størst hos personer med asiatiske gener, men kan forekomme hos alle etniciteter. Uanset hvor du kommer fra, er der en stor chance for, at du har arvet det fra dine forældre.

Den videnskabelige forklaring

Alkohol har for mange en ønskværdig effekt på centralnervesystemet. Det får os til at løsne op og fx turde gøre ting, som vi ikke tør gøre i upåvirket tilstand i hverdagen. Alkohol er dog også et giftstof. Så snart du har indtaget den første genstand, begynder din krop en kamp for at nedbryde den. Denne proces sker i to trin:

Først omdannes alkohol til Acetaldehyd. Dette stof kender de fleste fra dagen efter en god fest, da det bl.a. er årsagen til en dunkende hovedpine, og at vi har lyst til junkfood. Heldigvis kæmper vores kroppe videre, og omdanner Acetaldehyd til Acetat. Acetat forekommer naturligt i kroppen, og er med til at sørge for, at vi er friske igen mandag morgen.

Omdannelsen af Acetaldehyd til Acetat foretages af enzymet Aldehyd Dehydrogenase, bl.a. i cellens mitochondrier. Hos nogle mennesker fungerer dette enzym ikke særligt godt, hvilket fører til, at Acetaldehyd og alkohol ophobes i kroppen. Det kan betyde, at din hud rødmer men også, at din tolerance for alkohol er lavere end hos personer, hvor enzymet fungerer optimalt.

Det ligger i generne

Grunden til at enzymet ikke fungerer er på grund af en mutation, der kan være opstået for måske tusinder af generationer siden. Mutationen er mest almindelig hos personer med asiatiske gener. Næsten hver anden person har en lav tolerance overfor alkohol. Mutationen i enzymet kan dog være til stede hos alle etniciteter, og skyldes altså ”muteret Aldehyd Dehydrogenase”. Uanset hvor du kommer fra, er der en stor chance for, at du har arvet det fra dine forældre, som har arvet det fra deres forældre og så fremdeles.

Der er ingen kur endnu

Så har du lagt mærket til, at du får en let rødme, når du drikker alkohol? Eller har du måske lagt mærke til, at én af dine venner altid ”slår ud” efter en øl eller to? Så er forklaringen, at de måske har et muteret Aldehyd Dehydrogenase enzym. Desværre tilbyder videnskaben ikke nogen kur mod det endnu. Til gengæld har du nu en god forklaring på, hvorfor du selv, eller dine venner, har en høj eller lav tolerance for alkohol.