23. maj 2016

Simon Bekker-Jensen får Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris

Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris

Simon Bekker-Jensen forsker i, hvordan celler reagerer på forskellige former for stress. Det er blandt andet det, der sker, når kræftceller bliver ramt med en kræftbehandling. Større viden om disse processer kan føre til bedre kræftbehandlinger. I weekenden modtog Simon Bekker-Jensen, som den ene af to talentfulde yngre SUND kræftforskere, Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris.

Al fremtidig behandling hviler på grundforskning. Og det er netop dette område, 36 årige Simon Bekker-Jensen, lektor ved Novo Nordisk Foundation Center of Protein Research og Center for Sund Aldring, arbejder indenfor. Nærmere bestemt forsker han i, hvordan celler reparerer deres DNA. Den viden kan føre til, at behandlinger som kemoterapi og stråleterapi bliver mere effektive og giver færre bivirkninger.

Begge behandlinger virker ved at beskadige kræftcellernes DNA, hvilket slår dem ihjel. Men fordi kræftcellerne samtidig er i stand til at reparere en del af skaderne, overlever nogle af dem behandlingerne. Det kan både betyde, at kræften vender tilbage, og det kan betyde, at man må sætte dosis af stråler og kemo op for at få has på så mange kræftceller som muligt – og det giver bivirkninger for patienterne.

Simon Bekker-Jensen er den ene af to kræftforskere, som netop har modtaget Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris på 75.000 kr. for sin lovende kræftforskning. Hans forskning i, hvordan kræftceller reparerer skader på deres DNA, har ført til en række banebrydende resultater, deriblandt svaret på, hvordan kræftcellerne overhovedet opdager skader på DNA'et.

Forskning som Simon Bekker-Jensens gør det muligt at udvikle medicin, som hindrer kræftcellerne i at finde de steder, hvor deres DNA er skadet. Og hvis skaderne ikke bliver repareret, vil kemoterapi og strålebehandling have langt større virkning selv ved lavere doser. Der findes i dag enkelte typer medicin med den effekt, men takket være viden som den, Simon Bekker-Jensen bidrager med, bliver det forhåbentlig muligt at udvikle ny og mere effektiv medicin mod flere typer kræft.

Et godt råd førte til karriere i kræftforskning
Simon Bekker-Jensen har altid villet være forsker. Egentlig ville han forske i AIDS, men et råd fra hans vejleder fik for ti år siden den unge og ambitiøse ingeniørstuderende til at søge ind i Kræftens Bekæmpelse.

– Han rådede mig til at gå efter det område, som havde de dygtigste forskere og det førende laboratorium. Og i Danmark var det kræftforskningslaboratoriet hos Kræftens Bekæmpelse under ledelse af Jiri Bartek og Jiri Lukas. Jeg fik arbejde der og blev lynhurtigt helt opslugt af at prøve at finde svaret på, hvordan kræftceller er anderledes end normale celler, siger Simon Bekker-Jensen.

Også i fremtiden vil det være DNA reparationssystemet, den unge kræftforsker har fokus på. Han er nyudnævnt gruppeleder ved Københavns Universitets Center for Sund Aldring, og målet for hans nye gruppe bliver at undersøge, hvordan celler generelt reagerer, når de bliver stressede, som de eksempelvis bliver under en kræftbehandling. Det kan gøre os klogere på, hvordan celler forsvarer sig mod forskellige sygdomme, som især opstår efterhånden som vi bliver ældre – eksempelvis kræft.

Læs om årets anden juniorforskerprismodtager Janine Erler.

Om juniorforskerprisen
Kræftens Bekæmpelse uddeler hvert år op til to juniorforskerpriser til unge lovende forskere, der har ydet en fremragende indsats inden for dansk kræftforskning. Prisen er på kr. 75.000.